Östersjödagen är här igen!

Dagarna blir kortare, men det finns fortfarande lite sommar kvar. Vilket bättre sätt att tillbringa den på än att fira vårt unika Östersjöarv med Östersjödagen!

Höstvindarna börjar blåsa och havsplaneringen tar sig till kusten i rasande fart. I takt med att Östersjöns geopolitiska landskap har förändrats har också trycket på att använda havet ökat. Försörjningstrygghet, särskilt inom områdena energi och livsmedelsproduktion, förorsakar oro. Innan vi börjar planera för framtiden tillsammans med våra intressenter finns det fortfarande tid att stanna upp och fira vårt gemensamma hav!

Ett välmående hav är en förutsättning för människors välbefinnande, eftersom det ger möjligheter till rekreation, lokal mat och det syre vi andas. Och låt oss inte glömma att merparten av Finlands export och import transporteras via havet. Så låt oss stanna upp en stund och njuta av allt som havet har att erbjuda. Det är upp till dig, oavsett om det är en handling eller ett evenemang, det finns många sätt att fira.

Östersjödagen, som lanserades och samordnades av John Nurminens Stiftelse, firas varje år den sista torsdagen i augusti med en mängd olika evenemang och aktiviteter. Syftet med dagen är att lyfta fram viktiga havsfrågor och inspirera människor att vidta konkreta åtgärder för Östersjön. Dagen firar havets mångfald och omätliga värde. Utöver firandet är målet att öka medvetenheten om de naturliga, kulturella och historiska aspekterna av havet. År 2023 kommer Östersjödagen att firas den 31 augusti. Östersjödagen (itameripaiva.fi)