Havsområdets framtidsscenarier 2050

Havsområdenas framtidsscenarier är klara. I scenariearbetet utarbetades tre, sinsemellan olika, framtidsscenarier för Finlands havsområden och för Östersjön: Dans med storföretag, Östersjön som en oas för rekreation och upplevelser samt Östersjön som en kornbod och en strategisk spelplan. Det första betonar storföretagens allt större roll, det andra fokus på miljöfrågor och det tredje handelspolitiska spänningar och andra spänningar mellan länder som en följd av detta. Framtidsscenarierna utgör en fas i processen för havsområdesplaner och fungerar som bakgrundsmaterial för utarbetandet av havsområdesplanerna.

Man strävar inte efter att med hjälp av scenarierna förutspå havsområdets framtid, rangordna scenarierna eller välja endast ett av dessa. Syftet är att granska den helhet som scenarierna bildar och att utveckla tänkandet gällande eventuella framtida utvecklingsstigar. Händelseutvecklingar som blir verklighet i framtiden är ofta en kombination av olika scenarier eller något mitt emellan.

Scenarierna utarbetades i riksomfattande och regionala workshoppar riktade till intressentgrupperna. Sammanlagt åtta workshoppar ordnades på olika orter längs kusten. I dessa deltog ett stort antal olika intressentgrupper, såsom representanter för olika ministerier, ämbetsverk, forskningsinstitut, olika näringslivssektorer och intresseorganisationer, regionala myndigheter, kommuner och städer, hamnar, museer och högskolor.

Scenarieprojektet genomfördes på uppdrag av miljöministeriet i samarbete med åtta kustlandskap.

Du hittar scenarierna här: www.meriskenaariot.info

Scenarier: Scenarier för havsområden 2050